Sjef Cox

Zien, interpreteren, beleven

Voor mij is het creëren van beelden het bedenken en maken van iets wat er niet eerder was.
Een basale levensbehoefte.

Beelden creëren in materie, of spelen met en in de ruimte, is voor mij zoals een dichter dicht, een schrijver schrijft, een componist componeert…….

Het is een manier van uitdrukken, communiceren op de manier die bij je diepste wezen hoort, over wat je emotioneel of intellectueel bezighoudt, waardoor je geraakt wordt.

In kunstbeleving onderscheidt de mens zich van andere levende wezens, hij vindt er iets van, alles subjectief, ook al bouw je er hele theorieën omheen.
Voor een dier is het gewoon een ding om op te zitten, op te poepen, of in te nestelen áls het daarvoor geschikt is, eigenlijk zoals alles wat bestaat.

Het liefst geef ik bij mijn werk geen titel of toelichting -soms is het noodzakelijk of gewenst-,
omdat dit een vrije interpretatie door de beschouwer in de weg staat.
Zonder die toelichting kan ieder zijn of haar eigen beeld creëren en beleven.

Ik maak overigens nooit iets zomaar. Bijna alles vindt zijn oorsprong in iets wat mij raakt. Dat kan een actualiteit zijn uit de media, maar ook in mijn persoonlijke leven. Ik zoek meestal naar de dingen achter de dingen, achter dat wat zichtbaar is, de grote lijn.
Ik vertel u er desgewenst graag over.

Ik ben autodidact, zo'n 25 jaar inmiddels. Als ik tegen de grenzen van mijn bestaan aan liep, nam ik les bij gerenommeerde kunstenaars, o.m. Bertha Saveniers (v.m. docent aan kunstacademie). Ik heb onder meer jaren in het atelier van Chris Derksen (beeldhouwer, schilder, graficus) gewerkt en zo het vak grondig geleerd.

Ik werk in natuurlijke materialen (de hardere houtsoorten, de harde(re) steensoorten, klei, brons, e.d.) aan vrije werken of in opdracht. Daarnaast maak ik installaties, Land-Art-werken, e.d.
Voorts geef ik les aan groepen, geef workshops, begeleid een groep mannen (met het syndroom van Korsakov) in een verpleeghuis met uitdagende kunstprojecten, en last but not least, heb ik aan vele exposities en kunstevenementen deelgenomen en of georganiseerd, én oprichter -samen met Chris Derksen- van Kunstkring Eymerick.

Sjef Cox
Beeldend kunstenaar
06 21 695 691
www.sjefcox.nl
Facebook, Instagram: Sjef Cox