De prijswinnaars van het jaarthema “Het Geheim van de Meester” zijn bekend gemaakt door de juryleden tijdens de finissage van 9 juni j.l. :

 

1e plaats: Martien Baselmans

2e plaats: Lydeke van Beersum

3e plaats: Riek Jeijsman

4e plaats: Jose Wouters

5e plaats: Anne Mieke van Duivenbode

6e plaats: Ilma van Kasteren

7e plaats: Jan Verdonschot

8e plaats: Thea van Moorsel

9e plaats: Ine Teeven

10e plaats: Hans van Zonneveld

 

Het juryrapport:

Kunstkring Eymerick: 20-jarig jubileum

“Het Geheim van de Meester”, rapport van de jury.

Een  opdracht als “Het geheim van de Meester” staat aan de basis van de carrières van ontelbare meesters van weleer. Ontzettend veel jonge ambitieuze kunstenaars stonden langgeleden oog in oog met grootse werken en probeerden op gelijke voet te komen staan met dat meesterwerk en te streven dat werk te overstijgen.

Vooraf aan de beoordeling van de werken hebben we met elkaar overlegd waar voor ons de zwaartepunten in de beoordeling moesten liggen. We hebben ons hierbij laten leiden door de opdracht die u, leden van Kunstkring Eymerick met elkaar heeft geformuleerd.

Aan ons, de jury de vraag hoe we de opdracht die u, leden van Kunstkring Eymerick elkaar gesteld heeft, te gaan beoordelen. Deze opdracht kan immers  op talloze manieren worden ingevuld. Voor ons was het belangrijk of we aan de werken konden zien welk geheim de deelnemers met hun eigen werk trachtten te ontrafelen.

Op voorhand hebben we met elkaar afgesproken de werken in de expositie leidend te laten. Dat werk moet spreken. De extra informatie in het boek helpt ons in eventuele discussies, maar mag niet afleiden van de indruk die het werk maakt.

Na stevig overleg is er een top tien uit het deelnemersveld naar voren gekomen.

Over de werken die buiten deze 10 zijn gevallen nog het volgende.

Buiten kijf staat dat ieder van de deelnemers aan deze tentoonstelling zich geïnspireerd heeft gevoeld en zich met veel enthousiast ten volle heeft ingezet om van deze jubileumexpositie iets moois te maken. We zien een duidelijk streven naar het verleggen van ieders limiet. We herkennen het plezier, maar ook het onderzoek naar het werk en op zoek te gaan hoe dat werk vertaalt kan worden naar de eigen mogelijkheden, technieken en gekozen materialen. We kijken ernaar uit hoe verdere studie en observatie van meesterwerken deze kunstenaars verder zullen brengen.

Gedeeld op de plaatsen 8 tot en met 10 zien we de werken van Thea van Moorsel, Ine Teeven en Hans van Zonneveld. Zij gaan duidelijk uit van het werk van de meester en hebben begrepen wat dit werk van de meester zo uniek maakt. Hun heel persoonlijke interpretatie van dat werk, inhoudelijk of compositorisch onderstreept dat.

Op de plaatsen 4 tot en met 7 zien we de werken van José Wouters, Anne-Mieke van Duivenbode, Ilma van Kasteren en Jan Verdonschot. Deze kunstenaars tonen met hun werken  waar zij de kracht van de meester in de werken zien. Met hun werken streven zijn er overduidelijk naar de voorbeeldwerken te evenaren. Dat lukt en meer nog zien zij de mogelijkheid er een sterke eigen touch aan te geven. Dat kan zijn door het werken te vertalen in de eigen techniek, of juist heel kundig te studeren op de techniek van de meester en of door het werk te her-vertalen in een techniek die onze deelnemers nauw aan het hart ligt.

Dan onze top drie. Alle drie slagen zij erin het gekozen te interpreteren, eigen te maken en ons met hun werk te laten zien waar volgens hen de kracht of het geheim van de meester ligt. Onze oordeel was voor deze drie werken unaniem.

Op plaats 3: Riek Jeijsman: met haar eigentijdse vertaling, geeft ze ons een samenvatting van het werk van Jan Steen. Het is alledaags, herkenbaar, maar tegelijkertijd verrassend, Riek erkent met haar werk Steens  afgewogen compositie, duidelijk licht en evenwicht in kleurgebruik.

Op plaats 2: Lydeke van Beersum. Door te kiezen voor een grote naam en een zo groots werk stel je jezelf een uitdaging. Die uitdaging slaagt. De kwetsbaarheid van haar techniek versterkt de kracht van het meesterwerk. Tegelijkertijd staat het werk van Lydeke ook in de eigen kracht. We zien de inspiratie en herkennen de zelfverzekerdheid in de gekozen techniek.

Op plaats 1: Martien Baselmans: ook Martien neemt de Guernica van Picasso als Meesterwerk. Zijn werk vertaalt  een tweedimensionaal werk  naar een drie dimensies. Dat geeft een extra laag die de techniek nog sprekender en krachtiger maakt. Martien geeft ons krachtig monochroom werk, het licht dat over de sculptuur glijdt versterkt Picasso’s kracht en geeft tegelijkertijd  een eigenheid en blijk van vertrouwdheid van de eigen techniek. Het valt te prijzen hoe een hele specifieke kunstenaarstaal als die van Picasso wordt erkend en versterkt door Martiens werk.

 

De 1e,2e en 3e plaats winnaars ontvingen een kistje met 2 flessen wijn en een ereplaats op deze website!

Wij feliciteren de winnaars met hun prijs!!

 

 

1e plaats: Martien Baselmans

2e plaats: Lydeke van Beersum

3e plaats: Riek Jeijsman

 

 

Foto’s Finissage:

 

 

De voorkaft van het jubileumboek waar 48 leden 60 werken tonen die zij gemaakt hebben voor het jaarthema.

Tevens staan er archieffoto’s in van 2003 tot 2023! Dit boek kun je bestellen bij Jose Wouters. Voor leden 10 en 2e boek 15 euro

 

 

 

Jubileum-Jaarthema 2021-2022

 

Inmiddels is het jaarthema, waar we 1,5 jaar samen aan één onderwerp werken een vast onderdeel van onze activiteiten geworden.

Laat 2023 nu een speciaal jaar zijn, Kunstkring Eymerick viert dan haar 20 jarig jubileum.

Dit mag niet ongemerkt voorbij gaan dus krijgen de activiteiten dit jaar een feestelijk tintje.

Het jaarthema 2021-2022 is: “Het geheim van de meester”.

Iedereen kent waarschijnlijk wel het tv programma “Het geheim van de meester” uit 2021.  {Het geheim van de meester is een programma van Avrotros.nl. Het gaat over het reconstrueren van de meest uiteenlopende Nederlandse meesterwerken. Hierbij zetten de experts alles op alles om precies te doen wat de meester deed.  Charlotte Caspers maakte 22 historische meesterwerken in de periode 2016 tot/met 2019. Op het moment is Lisa Wiersma De Nachtwacht aan het reconstrueren}.

Iedereen heeft een geliefd kunstwerk van een Grote Meester proberen te evenaren of een eigen interpretatie aan gegeven.  Voorwaarde was dus wel dat het een schilderij, een beeld of ander soort kunstwerk is van een grootmeester en duidelijk te herkennen dat het van deze grootmeester is.

 

Inmiddels is er een jubileumboek van gemaakt, waarbij iedere kunstenaar 2 pagina’s per kunstwerk heeft. Hierop staat op één pagina een stukje tekst plus foto van de kunstenaar en een foto van het kunstwerk waarvan de interpretatie is gekomen. Op de andere pagina staat het kunstwerk van de kunstenaar van Kunstkring Eymerick. Een 12-tal leden hebben 2 kunstwerken in het boek.

Op de expositie in ’t Perron, welke van 17 april tot 14 juni loopt hangt het kunstwerk en is het geplaatst met een foto van het werk van de grootmeester.

Omdat het een speciaal jaar is hebben we voor dit Jaarthema een deskundige jury uitgenodigd:

  • Mevr. Sophie Tutelaers (Kunsthistoricus), Leenderstrijp
  • Dhr. Frans van der Leur (voormalig leraar restauratie en decoratieve technieken aan het Sint Lucas) , Boxtel/Eindhoven
  • Dhr. David van der Linden (kunstschilder en galeriehouder van Galerie Bonnard),  Nuenen

Bij de Finissage op 9 juni a.s. wordt de prijsuitreiking gedaan door de jury.

 

We houden dit jaar ook een Jubileum-route en wel op 6 en 7 mei. 6 mei wordt de jubileum-route om 11.00 uur feestelijk geopend en wordt het boek gepresenteerd van het jaarthema “Het geheim van de Meester”. De locaties zijn: ’t Perron (Jaarthema-kunstwerken), de Gymzaal aan de Spoorlaan en de Kunst-Kazerne. Deze zijn vanaf 12.00 uur te bezoeken.

De volgende werken zijn door de deelnemers gemaakt voor het jaarthema:

 

Jan van den Akker, “Bull van Galen”, Belgisch hardsteen, 59x75x30 cm

Vojin Bacic, “The Bull, Brons, 150x254x80 cm

 

Miriam van Asten, “Afraid of red, yellow and blue”, Acryl op doek

Barret Newmann, Who’s afraid of red, yellow, Olie op doek

 

Marianne Baijens, “Mijn Bloemenvrouw /Colourful Woman”, Acryl op doek

Fridah Kahlo, “zelfportret”, Olie op doek

 

Marianne Baijens, “Klaprozen voor mijn liefste”, Acryl op doek

Sheila van Berkel, “Klaprozen”, Acryl op doek

 

Martien Baselmans, “Guernica”, Aluminium cement, 93 x 33 x 33 cm

Pablo Picasso, “Guernica”, olie op doek

 

Lydeke van Beersum, “Cries”, Lijnets, aquatint,

Pablo Picasso, “Guernica”, Olie op doek

 

Martin Bos, “Claude Renoir aan het spelen”, Acryl op doek

Pierre Auguste Renoir, “Claude Renoir aan het spelen”, Olie op doek

 

Martin Bos,  “De Clown”, Acryl op doek

Pierre Auguste Renoir, “De Clown”, Olie op doek

 

Fred Cappendijk,  “In de verte”, Acryl op doek

August Macke,  “De Marienkirche in Bonn, met huizen en schoorsteen”.

 

Sjef Cox, “Identiteitscrisis”, Arduin met kwartsinsluiting, h 50 cm

Arthur Japin, “De Zwarte met het witte hart”, Roman

 

Sjef Cox, “Ei”, h 20 cm

Constatin Brancusi, “Le commencement de monde”, met ei als oervorm

 

Ries van Dijk, “Gevaar uit het Oosten”, Acryl op doek

Pablo Picasso, muurschildering

 

Anne-Mieke Duivenboden, ” Zoek de meester”, Olie op doek

Joaquin Sorolla, “Niños a la orilla del mar”, Olie op doek

 

Mieke van den Elzen, “Lynn als meisje van Vermeer”, Olie op doek

Johannes Vermeer, “Meisjeskopje”, Olie op doek

 

Paula van Gaal van Hoof, “Sun and Life”, Acryl op doek

Frida Kahlo, “Sun and life”, Olie

 

Sjaak van Galen,  “Kop van een stier” Marmer, 30 x 50 cm

Pablo Picasso, “Kop van een stier”, Fietszadel en fietsstuur

 

Huub Geenen, “Venus van Milo”, witte albast met een lichtroze gloed, h 57 cm

Alexandros van Antiochia (Vermoedelijk), “Aphrodite van Melos”, witte marmer van Paros

 

Bert Gielis, “Valkenswaardse bos”, Acryl op doek

David Hockney, “Winter Timber”

 

Bea Goorman, “2 gezichten”, IsolatieMat, Papier Maché, modelleerpasta, raffia.

Pablo Picasso “Pascalle bij Maanlicht”, Olie op doek

 

Bea Goorman, “O.L. Vrouw van altijd durende bijstand”, Keramiek met glazuur

Heilige Apostel en Evangelist Lucas, “O.L. Vrouw van altijd durende bijstand”, Ikoon

 

Maarten van Gorp, “Schepping”, kippengaas, acrylic one, 50 x 90 x 30 cm

Michelangelo, “Schepping van Adam”, Olie

 

Joke van Heugten, “Zittende vrouw met gebogen knie”, krijt, inkt en verf

Egon Schiele, “Zittende vrouw met gebogen knie, 1917”

 

Sjarl Jansen, “Pan en Syrinx”, Acryl op doek

Peter Paul Rubens en Jan Breughel, “Pan en Syrinx”, Olie

 

Riek Jeijsman, “Het toilet”, Olie op doek

Jan Havicksz. Steen, “Het Toilet”, Olie op doek

 

Riek Jeijsman, “Poppy’s”, Olie op doek

Georgia O’Keeff,  “Poppys “, Olie op doek

 

Hans de Jong, “De Denker”, Notenhout, h 30 cm

August Rodin, “De Denker”, Steen, h 200 cm

 

Lea de Jong, “Un Othello, Olie op doek

Lovis Corinth,  “ Un Othello”, Olie op doek

 

Marianne E.W. Jonker, “Beleving”, Acryl op doek

Odilion Redon, “De Cycloop”, Olie op doek

 

Heleen Jurgens, “Saskia”, Hars

Rembrandt van Rijn, “Saskia van Uylenburgh “, Olie op doek

 

Juliette Kalse, “Horizonnen”, gemengde techniek

Jacoba Berendina van Heemskerck van Beest, “Twee bomen”

 

Juliette Kalse, “Voor Etel”, Olie op doek

Etel Adnan, “Z.t.”, Olie op doek

 

Ilma van Kasteren, “Stilleven”, Acryl op doek

Jozef van Ruyssevelt, “Stilleven met blauw en paars”, Olieverf op doek

 

Ilma van Kasteren, “Stilleven”, acryl op doek

Jozef van Ruyssevelt,  “Stilleven 1983”, Olieverf op doek

 

Bert Keet, “Onderweg”, Fotopapier, A3

Gilbert Garcin, “De Stad”, Foto

 

Anna Ketelaars, “White Roses”, Olieverf op olieverfpapier

Joaquim Sorolla y Bastida, “White Roses from the garden of my house”

 

Miriam Konijnendijk, “Zuid Limburg”, Acryl op katoen

Nicolas de Staël,  “Paysage de Provence”, Olieverf op canvas

 

Ellen van Kroonenburg, “Portret van Egon Schiele”

Egon Schiele, “Zelfportret”

 

 

Ger van der Leij, “Edelman”, olie

Pietro Rotari, onbekend, olieverf

 

 

Flora Looijmans, “Whalley Bridge”, olie op doek

Joseph Mallord William Turner, “Whalley Bridge”, olie op linnen

 

 

Stefan Mommers, “Voet David”, gips

Michelangelo, “David”, marmer

 

 

Thea van Moorsel, “Ieder in zijn eigen bubbel”, olie

Edward Hopper, “Coupé C, wagon 193, olie

 

 

Thea van Moorsel, “Vrouw met hoed”, olie

Amedeo Modigliani, “Jeanne Héburterne met grote hoed”, olie

 

 

Els de Rooij, “El Reij (de koning)”, notenhout

Pablo Picasso, “Figura”, hout

 

 

Theo Rooijakkers, “Repro van Rembrandt”

Rembrandt Harmensz. van Rijn, “Zelfportret”

 

Mariska Schenkels, keramiek, “Compositie no.1”

Piet Mondriaan, olie, “Compositie no.11”

 

 

Riet Schmeits, acryl, “Stilleven waterkruik en fruit”

Paul Cézanne, olie, “Stilleven waterkruik en fruit”

 

 

Jan Stas, verschillende technieken, “Portret van een vrouw”

Vermoedelijk Cornelis de Vos, “Portret van een vrouw”

 

 

Ine Teeven, acryl op doek, “Stationsstraat Geldrop”

Paul Klee, “Villa R”

 

 

Ger Varga, “Jagers in de sneeuw”

Pieter Bruegel de Oude, “Jagers in de sneeuw”

 

 

Ger Varga, acryl op doek, “Pandemic”

Jeroen Bosch, olieverf op hout, “Kruisdraging”

 

 

Miriam Verberne, olieverf, Z.T.

Johannes Grützke, Z.T.

 

 

Jan Verdonschot, Steengoed met glazuur, “Zittende gitarist”

Jacques Lipchitz, brons, “Zittende man met gitaar”

 

 

Joop Verhees, perenhout, “De geboorte van Venus”

Sandro Botticelli, tempera op canvas, “De geboorte van Venus”

 

 

Lia Vos, “Liggend figuur”

Henry Moore, groene hoornsteen, “Reclining figures”

 

 

Joke de Vries, acryl op doek, “Irissen”

Vincent van Gogh, “Irissen”

 

 

Hannah van der Wey, olie op doek, “Web”

Niki de Saint Phalle, litho, “Nana Santé”

 

 

José Wouters, olieverf op rolgordijn, “Mijn oeuvre”

Anne-Mie van Kerckhoven, “A Procession”

 

 

José Wouters, kalksteen en brons, “Ibis”

Onbekende kunstenaar van c. 664-525 BCE, “Heilige Ibis”

 

 

Hans van Zonneveld, acryl op doek, “De schepping van de mens”

Michelangelo, olie, “De schepping”